VAD KAN OCH KAN INTE KOMPOSTERAS?

VAD KAN OCH KAN INTE KOMPOSTERAS?

Komposteringsguide för nybörjare

VAD KAN OCH KAN INTE KOMPOSTERAS?

Komposteringsguide för nybörjare

Att börja kompostera hemma är ett smart och hållbart steg – men det väcker ofta frågor: Kan jag kompostera tillagad mat? Vad gäller för kött eller mejeriprodukter? Spelar det någon roll vilken typ av kompostbehållare jag använder?

I den här guiden går vi igenom vad som hör hemma i komposten – och vad som inte gör det.

Vad du kan kompostera

De flesta organiska material kan komposteras – men alla komposter klarar inte av samma typer av avfall. Nyckeln är att matcha materialet med rätt typ av kompost.

Köksavfall: Kräver en sluten och tät kompost

Matrester bryts ner bra i kompost, men kräver en sluten, tät och skadedjurssäker behållare. En sådan kompost klarar:

  • Grönsaks- och fruktrester
  • Kaffe och tepåsar (utan plast)
  • Bröd, pasta och ris
  • Mejeriprodukter
  • Kött- och fisksvinn
  • Tillagad mat
  • Krossade äggskal
  • Mindre mängder hushållspapper och servetter
  • Krukväxter och snittblommor

Tips: En varmkompost, som Biolan Snappkompost 220eco eller Biolan Biowaste Composter, påskyndar nedbrytningen – så att du snabbare får färdig kompost till trädgården.

Kom ihåg att alltid tillsätta strömaterial tillsammans med matavfall. Det håller komposten luftig och balanserar fuktigheten, vilket är avgörande för en smidig nedbrytning.

Trädgårdsavfall: Använd en trädgårdskompost

Trädgårdskomposter är oftast större och lämpade för material från gård och trädgård. Här kan du tryggt lägga till:

  • Gräsklipp
  • Löv
  • Ogräs (om de inte är invasiva eller fröbärande)
  • Beskuret och mjukt växtavfall
  • Små grenar (helst flisade)

Undvik att lägga matavfall i en trädgårdskompost om den inte är helt tät – stora öppningar kan släppa in skadedjur och orsaka dålig lukt.

Tips: Kompostera infekterade växtdelar i en isolerad varmkompost för bästa resultat. Hacka dem, täck väl och blanda i komposten för att påskynda nedbrytningen och minska risken för smittspridning.

Undvik att kompostera:

  • Jord eller rötter infekterade av klumprotsjuka
  • Rotfrukter som skadats av skadedjur
  • Mjuka, ruttna lökar eller potatis
  • Kvickrotsrötter och andra fleråriga ogräs
  • Dessa lämpar sig bäst för kommunalt avfall.

Vad du inte ska kompostera

Vissa material bryts inte ner ordentligt, och andra kan störa processen eller utgöra en hälsorisk. Dessa bör undvikas:

  • Icke-nedbrytbara material: plast, glas, gummi, läder
  • Giftiga ämnen: träskyddsmedel, desinfektionsmedel, gifter, färg, lösningsmedel, bensin m.m.
  • Dammsugarpåsar, som kan innehålla t.ex. glasskärvor
  • Cigarettfimpar
  • Glansigt och färgat reklampapper (kan innehålla tungmetaller)
  • Stora mängder papper på en gång
  • Stora mängder aska eller kalk, som gör komposten för alkalisk
  • Biologiskt nedbrytbara påsar bryts ner dåligt i hemmakomposter. Om du använder dem – töm innehållet i komposten och lägg påsen separat.

Tips: Om något inte kommer från en naturlig, obehandlad källa – eller om du är osäker på om det bryts ner – är det bättre att utesluta det från komposten.

Kompostering är en enkel vana som gör stor skillnad – för din trädgård och för planeten.